5 септември 2014 г.

Сянка и Кост - Лий Бардуго

Име: Сянка и кост
Автор: Лий Бардуго
Страници: 312
Издателство: Егмонт
Цена: 12.90
Дата на започване: 3 септември, 2014
Дата на завършване: 5 семптемри, 2014
Свърших книгата буквално преди 10 минути и ще съм изключително неадекватна, защото последните 10 страници бяха mindblowing  и още ми е трудно да мисля.

  Та, бях почвала книгата няколко пъти преди и все се ядосва, че нищо не разбирам. Просто се случи. Сегашния път не беше различен, но продължих съвсем малко напред и без особено обяснение, нещата ми се проясниха. Макар, че още не знам какво значат точно половината опотребени думи, но имам въображение, което се оказа не далеч от истината (Google-нах всичко, което ме интересуваше)
   Та, историята се разказва от гледна точка на Алина - сираче, което сега работи за Първа армия. Не знам на колко години е, но смятам, че ще е към 20/21. Да, Алина си има спокоен живот, картограф чирак е и рабира се, трябваше нещо огромно да и се случи. Предпазвайки най - добрия си приятел тя разкрива силата си и се оказва, че е Призоваваща на Слънцето (не спойлвам, това и от резюмето се разбира) и тя тръгва към Гриша да стане част от Елита (това звучи подозрително много като ревюто ми на Изборът) И, Боже, какви неща му се случиха на момичето. Понякога си мечтая за приключения, но понякога искам просто да чета за брутални такива.
   Първото нещо, което си записах за опорна точка определено беше израстъка в характера на Алина. Наистина се впечатлих, тя се промени страшно много от началото на книгата до края и. Наистина се насладих на целия процес и определено мога да кажа, че се чудих заедно с нея как да се измъкне от някой проблем. Откровено заобичах нея. И други герой.
   И под други герои разбирам Женя. Не Тъмнейший, не Мал, не някой друг главен герой. Не, един от любимите ми герой е Женя. Тя е толкова забавна и красива. И дарбата и? Просто... впечатлена съм силно от такива герои. Мисля, че всяка книга си ги има. Някак странични, но страхотни.
  И макар, че казах, че Тъмнейши не ми е любим герой още имам надежди за него. Знам, че всички лоши герой до края на поредицата са станали добри, заради любов или нещо друго. Но силно се надявам той да си остане същия. Мисля, че ще е по - интересно, но след като трилогията вече е завършена не е като да имам дума *не, че иначе щях да имам*
  Най - важното - Русия. Мечта ми е да ида в Русия и след като дейсвието се развива на руска земя прави всичко много по - вълнуващо. И честно, ако още веднъж историята започнеш от Калифорния, или Сиатъл, или Чикаго, или Лондон, щях да полудея.
  Long story short, епично е. Една от най - добрите фантастики, които някога съм чела. Адски леко четиво, но същевременно ще те остави буден до 3 през нощта, четейки. Ако графика ми не бе натоварен най - вероятно бих я прочела на едно седене. Силно препоръчвам.
Оценка: 5/5
Цитати от книгата: *които за вас най - вероятно няма да значат нищо, но..*
- Най лошото на всяко желание е, че ни прави слаби.
- Съжалявам, че ми отне толква време да те забележа Алина, но сега не виждам нищо друго.
- Не очаквай от мен да бъда справедлив. Това не е от силните ми качества.
И няколко плейлиста, които си пасват идеално с книгата:

a call so sublime
the sun summoner and  the black heretic
Shadow and Bone
fine, make me your villain


Няма коментари:

Публикуване на коментар