23 януари 2016 г.

2016 rereads

3/3 прочетени тази година книги са rereads - тоест чета ги за втори n-ти път. Обичам да препрочитам книги - като цяло не съм човек, който обича драстичните промени и е разбираемо защо постоянно искам да се връщам в светове, които познавам като дланите на ръцете си. Често обаче ми се налага да препрочитам дадена книга защото не помня основни части от сюжета и, дори тя да е сред любимите ми. Н причините са без значение, факт е че обичам да го правя.
 
   Понеже всичките ми любими буктюбъри правят списъци с книги, които искат да препрочетат през 2016, си казах "Защо не и аз, след като това е всичко, което правя?". И ето на.

   Днес завърших с препрочитането на "Игрите на глада" от Сюзан Колинс и бих искала да препрочета и останалите две книги от поредицата. Някъде преди около 4 години ги прочетох за пръв път и те ме направиха активния читател, който съм днес. Миналия ноември последната част от филмовата адаптация излезе - "Сойка-присмехулка: Част 2" - и ме разчувства до толкова, че да си поръчам книгите и след четири години отново да се върна в Панем. Сега завърших книгата с доста различна гледна точка, сякаш преди не бях осъзнавала всичко, което се крие между страниците на трилогията.   Освен това ми е време да завърша трилогията "Дивергенти", която отлагам от прекалено дълго. Препрочетох първата книга в началото на месеца, а скоро ще направя същото и с втората, като се надявам най-накрая да завърша поредица.

   "Хари Потър" винаги е задължителен в такива списъци. Последните две години съм ги препрочитала 5 пъти и някои произволни книги от поредицата още 2-3 пъти. Поредицата на Роулинг просто има този ефект - кара те да започнеш от начало още със затварянето на последната страница от "Даровете на смъртта"


   "Скъпоценните камъни" на Кирстен Гир, която препрочитам всяка година и мисля че и тази така ще стане. Към този момент не се виждам да го правя, но съм 99% сигурна, че ще го направя. Особено като се има на предвид, че третия и последен филм по поредицата излиза тази година.

    Един от най-добрите ми приятели сега чете "Сянка и кост" и постоянно ме ъпдейтва какво се случва (+емоционалното му състояние спрямо случващото се). Заради него ми се прииска отново да се завърна в света на Гриша и да се потопя в интригите на Малкия дворец.


   Отдавна се точа на "Вълче биле" - втората от поредицата "Нощна сянка". Надявам се да препрочета първата и да продължа с поредицата, защото чака на рафтовете ми вече около две години.

    Постоянно попадам на едити за "The Raven Boys" (май го превеждаха "Проклятието на гарвана"????) и интереса ми към поредицата бързо се завърна. Този път обаче, бих искала да прочета романа на английски, както и да продължа с поредицата в оригинал. Сигурно ще дам копието си на български на училищната библиотека или ще го подаря на някого, който го иска.

    Последна, но не и по важно - "Изумруденият атлас." На корицата и има пожелание за рожден ден, което гласи "Нищо не е по-хубаво от книга, освен може би новата 4S-ка" така че смятайте колко време я чета, щом сега излиза iPhone7. Бях стигнала някъде до края и, така че си е чисто препрочитане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар