7 юни 2016 г.

Защо да прочетете.... + Giveaway.

   На 11 юли блога ми става на 2 години. Сега като се замисля, две години хич не са много, но все пак съм изключително горда то себе си, че успях да поддържам сайта си толкова време. Мисля, че това е едно от нещата в които съм била най-постоянна! Признавам, не винаги успявах да напиша по 20 поста на месец или нещо друго - но това рядко бе проблем за мен. Важно ми беше (а и все още е) ако ще поствам нещо то да е качествено, а не колкото да отбия номера ( за това сега снимам на ново три поста). Но има едно нещо за което несъмнено съжалявам през годините - работих с толкова много издателства, а разочаровах много от тях! Нали разбирате, понякога просто ти идва в повече, нямаш време за четене или просто ти се чете нещо друго. Но минаваха месеци, години и аз все още не съм прочела някои от книгите пратени ми за ревю. С някои се получи така че вече не представляват никакъв интерес за мен. Но други просто имаха ефекта "задължителна/ученическа литература" върху мен - все още искам да ги прочета, но заради "натиска" от издателството (всъщност напълно отсъстващ, адски съм благодарна, че никой не е тръгнал да ми се кара).

   В крайна сметка, че е време да отделя време да рекламирам книгите, които са ми били изпратени с такава цел. на някои може да очаквате ревюта в близкото бъдеще, тъй като въпреки всичко гледам да смалявам купчинката с книги за ревюта възможно най-бързо.


   Първата книга за която ще говоря е "Гондолата на времето". Факта, че издателство "Ибис" са рискували, издавайки немска книга (тоест такава, която не е изключително популярна сред най-обширното книжно общество - именно американското). Всъщност романът звучи много като друга немска книга - "Рубиненочервено" на Кирстен Гир - и двете произведения засягат неочаквано пътуване във времето и изключително привлекателен младеж, който е експерт в тази област. Като цяло, на пръв прочит (see what I did there) поредицата ми изглежда изключителна лека и забавна - такава, която можеш да прочетеш за един следобед на фотьойла на баба. 

   Освен това, действието се развива във Венеция, което си е далеч по-интересно от мрачен Лондон или слънчева Калифорния. Също много от историята на Италия (би трябвало да) е включена, което ще обогати знанията ви ( а това никога не е лошо). А и може би най-логичната ми причина да препоръчвам тази книга е защото преди няколко седмици излезе втората - "Златният мост" и така няма да се налага да чакате цяла година докато я издадат, а ще можете да прочетете цялата поредица на един дъх.
+ има красиви картинки

Няколко ревюта на: Плами, Кая, Юли, Ади

   Започнах тази книга с изключителен интерес (стигнала съм до 112 страница!!!!) и бях наистина заинтригувана от историята. Представена е една изключително интересна гледна точка на един пост-апокалиптичен свят, въпреки че "пост-апокалиптичен" е прекалено силно описание за мен. Същността на историята е, че в един ден милиони хора изчезват без конкретна причина и сюжета проследява живота на "останалите" - как се справят без близките си и как им се отразява събитието. Всеки има различен начин да се справя с живота и беше изключително увлекателно да проследявам това, но това което най-вероятно ме е накарало да оставя книгата е, че 1. ми напомня много на "Живите мъртви", въпреки че засяга коренно различни теми и 2. Защото сериалът е къде-къде по-добър. В романа действието е някак бавно и сухо, докато сериалът е динамичен, с много по-разнообразни герои и повече сюжетни линии. Препоръчвам и двете, но за мен сериалът е по-добър и мнението ми най-вероятно няма да се промени ако прочета книгата отново. (Но има сладко кученце на корицата, което винаги е плюс за мен.) 

Ревюта на: Аз чета, Soulseeker

"Ибис" реално не са ми изпращали книгата - бяха пратили втора бройка на Юли по погрешка и тя се свърза с тях с обещание, че ще я ревюирам. Макар и рядко, понякога имам неистова нужда от весели, летни и романтични книги. Почнах я, ама сякаш още не съм достатъчно подготвена за книгите на Елизабет Филипс. Всеки път като отида в библиотеката има нейна нова книга, а същия ден са били взети поне други 3 нейни - авторката наистина е доста популярна сред българската публика и явно с причина. Доколкото знам, всичките и книги се въртят около някакви спортни звезди или просто някакви супер мъжаги и забавни, саркастични жени. Явно всяка книга проследява любовта им по забавен, трогващ и неописуемо невероятен начин. Може би не е моя тип (може и да не е докато не я прочета), но със сигурност ще ви хареса, ако сте фенове на жанра.

Ревюта на: ЮлиСилвия Тодорова

"Писма до мъртвите с любов" се предполага да е някаква разчувстваща история от типа на "Всички наши места" и всичко, което Джон Грийн някога е писал. Но самата идея звучи много по-интересна - всичко започва с една домашна работа за която главната героиня тя трябва да напише писмо до мъртвец. Явно нещо в това и харесва, защото тя продължава да пише писма до хора, които са починали. Но мисля че това не е всичко, тъй като романът не е сборник с писма - смъртта на сестра ѝ страшно влияе на главната героиня. Не знам какво повече да кажа, наистина не знам за какво става дума отвъд това. Но аз си падам по сълзливите книги и произведенията, които оставят дупка в сърцето ми, а за "Писма до мъртвите с любов" се твърди точно това! Тя със сигурност е една от книгите, които очаквам с най-голямо нетърпение. 


   Аз и Силвия Дей май хич не се спогаждаме. Имам много приятелки, чиито книжно мнение ценя изключително много - и всички от тях са заклети фенки на авторката. За това не тръгнах с негативизъм към 'Седем години копнеж", когато от издателството ми я изпратиха. Но пък я започнах и хич не ми допадна. За това и ще я видите малко по-надолу в този пост. За щастие обаче, Силвия Дей ми се издигна в очите с първата си книга от поредицата "Кросфайър" - "Открита пред теб" ми остави по-добро впечатление. 


   С тези бебчета съм почти невинна - прочетох "Проклятието на тигъра" на един дъх и веднага след това се захванах с втората книга от поредицата - "Търсенето на тигъра". Явно обаче ми дойде малко в повече, за това я оставих по средата и така си и остана - недовършена. И все пак - това е една изключителна поредица, която разказва много за индийския фолклор, трудната любов и остроумните коментари.   Всъщност това не е единствената книга, която издателство "Еднорог" ми предоставиха - вкъщи имам и "Тайната история" и бавно се боря с нея, макар че за нея имам само една дума - феноменална. Към "Бялата кралица" обаче май хич нямам интерес. По принцип не си падам кой знае колко много по историческите романи, но много ми допадна сериалът по книгата, за това и помолих за нея. Майка ми я прочете и изключително я хареса - каза, че действието е динамично и че живота на младата Елизабет. Би трябвало книгите на Филипа Грегъри да са исторически коректни, така че ако търсите нещо с което да обогатите културата си, то може би "Бялата кралица" е правилната книга за вас.


   Без да се лъжем - "Артлайн" са ми любимото издателство. Издават невероятни книги по невероятен начин и просто всичката им работа е свършена като хората. за това като успях да се свържа с тях и те се съгласиха да работим заедно аз бях повече от доволна. Веднага подхванах "Заточен" и въпреки, че имах бегъл интерес към книгата нещо не ми допадна съвсем - може би това, че главният герой беше доста възрастен (над 70) мисля, а освен това стилът на писане не ми допадна - едновременно прекалено прост, но тежък - след 20 страници се чувстваш изцеден. Но историята разказана в "Заточен" е наистина феноменална - става дума за общество (от пенсионери, малки деца и болни хора) затечено (see what I did there x2) на остров, който е използван за сметище на близкия град и съдбата им сред боклуците. Но като всяка друга дистопия книгата разглежда множеството проблеми на войната и токсичната обстановка, за която може да прочетете повече в ревюто на ShadowDance, което чудесно описва чувствата ми към книгата. 
Скот Уестърфийд ми е един от любимите автори и реално нямам никакво валидно обяснение защо не съм прочела книгата. Всъщност поне два месеца се разхождах насам-натам с "Левиатан" под мишница, надявайки се че ще успея да почета малко, но ефектът "задължителна литература" си каза думата и не стигнах отвъд стотната страница - но както всичко, което Уеастърфийлд пише и това ме остави очарована. Авторът пресъздава Първата световна война през очите на принца на Австро-Унгария - Алекс, който е принуден да напусне кралството си, за да се спаси. Бих могла да определя книгата само като Steam-punk - с изключително много машинарии, политически интриги и разбира се, любимите ми картинки.
Ревюта на: Книголандия, Ради Радев, Ловци на книги


     Много забавна история - бях написала доста дълъг параграф как се извинявам и как всъщност книгите не са мой тип, но след като прочетох резюмето то ми се стори доста по-запленително от преди. Така че веднага подхванах първата книга - "Горещо след полунощ". Историята ми звучи като смесица между едни по-тъмни ловци на сенки, Кейт Даниелс и "Братството на черния кинжал" в едно. Ще видим какво ще излезе и се надявам да не спомена книгите отново в подобен пост след примерно още година.

GIVEAWAY!!!

   Ако най-накрая сте стигнали до тук - моите адмирации! Както споменах в началото на поста - блогът ми става на 2 години на 11 юли. Това удобно съвпадна с планираните подаръци към този пост, така че в крайна сметка имам 5+1 книги за вас!

  Четири от книгите, които са споменати по-горе, подарявам с цел реклама и благодарност към издателството.   Тези четири книги са: "Седем години копнеж", "Бялата кралица", "Заточен" и "По-кротко, лейди". Следващата книга, която ще подаря е "Пророчеството на гарвана" - една моя много любима книга. Имам чувството, че не е достатъчно популярна сред българската публика и наистина искам да запозная поне един от вас със страхотната история на Маги Стийвотър.

    И най-специалния подарък, специално за втория рожден ден на блога! С майка ми от известно време обмисляме някаква идея със subscription boxes - кутии с книги и книжни нещица, подобни на OwlCrate, YA Chronicles и други подобни. Победителят ще получи една примерна такава кутия, за да видим как ще се получат нещата и дали ще има интерес.

   Правилата за участие са прости - споделете публикацията във Фейсбук профила си и коментирайте тук със скрийншот/линк както и с подаръка (/ците), който бихте искали да получите. Ако сте под 14, моля, първо обсъдете участието си в играта с родителите си! Късмет на всички! Ще изтегля победителите на 22 юни.


28 коментара:

 1. И тук да ти кажа - giveaway-ят е страхотен! Заклавията, които си избрала, звучат прелестно. Споделих публикацията (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1311376288891012&id=100000559614905&pnref=story) и бих искала да получа "Бялата кралица" или кутията <3

  ОтговорИзтриване
 2. Страхотен пост, а giveaway-ят също толкова страхотен! Споделих публикацията ( https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1738532903091332&id=100008039176996 ) и много бих искала да получа ''Седем години копнеж'' или кутията <3

  ОтговорИзтриване
 3. Идеята за събскрипшън кутия е повече от уникална 😊😊 със сигурност ще има голям успех, ако започнеш такъв проект

  ОтговорИзтриване
 4. Много добра идея на статията! Напълно разбираема е ситуацията с изпратените книги от издателствата. Няма хора, които да обичат да четат всичко.
  От посочените по-горе книги, нямам само Заточен и Пророчеството на гарвана, така че бих желала Пророчеството на гарвана или кутията. Ето и линк: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1007663132602569&id=100000766764771

  ОтговорИзтриване
 5. Страхотен пост и невероятна идея ♥ Поздравления за блога ти ♥ https://www.facebook.com/gabituu1204/posts/905056259603623 Много бих се радвала да спечеля или "Пророчеството на гарвана" (тъй като съм чела много ревюта за нея, но така и не ми се отвори възможност лично да и се насладя), или кутията ♥

  ОтговорИзтриване
 6. Браво,Ана! Наистинана много се гордея с теб, две години не са чак толкова малко време. Надявам се на "По-кротко, лейди" или кутията. Линк: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=619893211509675&id=100004670054462&refid=17&ref=bookmarks&_ft_=top_level_post_id.619893211509675%3Atl_objid.619893211509675%3Athid.100004670054462%3A306061129499414%3A2%3A0%3A1467356399%3A6470255737656650280&__tn__=%2As

  ОтговорИзтриване
 7. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 8. Отново стрaхотен пост!
  A зa Giveaway-a, споделих нaписaното (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=560711937441260&id=100005073769332&notif_t=like&notif_id=1465392185868843&ref=m_notif). Бих се рaдвaл, aко получa "Пророчеството нa гaрвaнa" от Мaги Стийвотър или кутиятa.
  Успех нa всички учaстници!

  ОтговорИзтриване
 9. https://www.facebook.com/stanislava.mihaleva.1/posts/914910471941102?pnref=story Бих искала да спечеля "Бялата кралица" и кутията :)

  ОтговорИзтриване
 10. Аз само не разбрах до кога е срока за участие? :)

  ОтговорИзтриване
 11. Много хубав блог, ще разглеждам с часове. Много се радвам, че попаднах на него. Пожелавам ти много читатели, много вдъхновение за нови постове и най-важното - да се наслаждаваш докато пишеш. Честит рожден ден :)

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1226857527332862&id=100000258804368
  Нямам претенции, ще прочета която и да е от книгите и се надявам да ми хареса :)

  ОтговорИзтриване
 12. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=187184351682526&id=100011728874351&ref=bookmarks&mds=%2Fprivacy%2Fselector%2Fdialog%2Fx%2F%3Fcid%3DS%253A_I100011728874351%253A187184351682526%26ct%3D6%26perm%26nodeid%3Dm_story_permalink_view%26auto%3D1%26loc%3Dpermalink&mdf=1
  Честити две години,пожелавам ти и за напред много успехи и винаги да ни радваш с блоговете си.Няма значение коя книга,всички са много хубави,бих се зарадвала на всяка една!:)

  ОтговорИзтриване
 13. Първо, да те поздравя за това, че си водила блога си две години и да ти пожелая да продължиш в същия дух поне още толкова! *казвам "поне", иначе може и 200*
  Споделих - https://www.facebook.com/roniroki22/posts/682188258587246?pnref=story и се надявам да получа "Заточен" или кутията *-*

  ОтговорИзтриване
 14. https://www.facebook.com/adi.stamenova - споделянето се вижда на стената ми :) Наистина много оригинална идея, която в нашето общество ще бъде добре приета ;) Надявам се да спечеля "Останалите" на Том Перота или/и кутията.

  ОтговорИзтриване
 15. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=670032333146155&id=100004181829051 Бих се радвала(ако соечеля)да получа "По-кротко лейди" и/или кутията.

  ОтговорИзтриване
 16. Здравей ...!
  Първо страхотни ревюта ,а после стахотна идея за кутията , поздрави!
  Книгата ,която най-много искам да спечеля е "По-кротко, лейди" на най-добрата авторка или кутията .
  Честити почти навършени 2 години на този прекрасен блог.
  .....................
  Това е където споделих : https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1745974238982617&id=100007101729534&pnref=story

  ОтговорИзтриване
 17. Честито две годишно юбилейче, супер ревюта правиш, продължавай в същия дух! https://www.facebook.com/profile.php?id=100005565946741, по принцип нямам претенции спрямо изброените книги, но краткото ти ревю на Проклятието на тигъра възбуди интереса ми. Бих искал нея. Късмет на всички.

  ОтговорИзтриване
 18. https://www.facebook.com/natalidimitrovaw/posts/1213738121993053

  Страхотен пост и giveaway.. просто ме остави без думи, както винаги. Бих се радвала да участвам за "Пророчеството на гарвана" или за кутията, разбира се(звучи прекрасно).

  ОтговорИзтриване
 19. Привет!
  Следя блога ти от много време и се възхищавам не начина ти на изказ и увлекателният начин на писани ,който си придобила,смятам обаче,че има още на къде да се развиваш(,защото винаги може по-добре) и ти го желая от сърце(сърдечно).Книги,които си подбрала са наистина невероятни и повече от тях (с изключение само на една ,де)са много желани от мен ,но някак все бюджета ми не стига до там,затова многооо се надявам да спечеля,която и да е от тях.Най-много бих искала да спечеля тази въпросна кутия,защото от преди си МЕЧТАЯ да има подобна в България и много бих се радвал ако ти осъществиш тази моя (да не кажа детска мечта) :) :) хи-хи ........ <3.Относно коя книга искам реално нямам ама никави предпочитания харесвам всички АДСКИ МНОГО,ама наистина тъйче,ако случайно спече(защото до сега никога не съм) бих се радвала ти да ми подариш,която и да е без значение или въпрос на късмет нека да е.Пожелавам ти много успехи в живота и в блога,определено виждам ,че си се запътила към тях,усмихнати дни и прегръдки от мен!!!!!!!!!!!
  Успех на всички <3

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Естествено няма да съм аз ако не забравя нещо,та ето и моя фейсбук акаунт за връзка с мен по всякакъв повод (като цяло) >>>https://www.facebook.com/radina.pramatarova

   Изтриване
  2. Там споделих невероятното ти позитивно постче (не се подмазвам хи-хи)

   Изтриване