27 януари 2017 г.

Първият TBR, който планирам да завърша.

  Още от както получих подаръците си за Коледа (пари в пликче) правих планове кои книги ще си купя. Но още от ранен декември ме тресеше една жажда за "нещо повече" - нещо повече от блудкава романтична история, нещо повече от глубав тийнейджърски роман, нещо повече във всеки аспект - нещо, което ще провокира мисловна дейност, книга, която ще завладее цялото ми съществуване и ще промени коренно мнението ми за всичко (малко като разговорите с най-добрият ми приятел). Та, ако това е нещо, което вече сте чували - благодаря че сте чели поне един от скорошните ми постове! Покрай края на срока и всичко останало спрях да мисля за въпросните книги, които искам да си купя, но онзи ден си седнах на дупето и си събрах финалния списък - махнах от количката си в e-zona "Хари Потър", "Магнус Чейс" и всичко подобно на което щях да се наслаждавам точно една седмица. Посветих се на събирането на заглавия, които могат да се превърнат в стойностни за мен - какво в крайна сметка си купих ще видите в бъдещ book haul, но за сега - импровизирана TBR купчинка.
   Оставам на страна книгите, които вече притежавам, повечето точно от онези тийнейджърските - надявам се най-вече да завърша повечето поредици измежду рафтовете ми, както и може би най-накрая да се отдам на творчеството на Джордж Р. Р. мартин и Дж. Р. Р. Толкин. Някои от по-интересните заглавия, които смятам да завърша тази година са "Баба праща поздрави и се извинява", "Мъглите на Авалон", "Принцът на тръните", "Богат, беден", "Червен изгрев" (и вероятно и следващата от поредицата - "Златен син"), поредиците "Академия за вампири" и "Кръвни връзки" (обожавам (обожавамобожавамобожавам) Сидни и Ейдриън и най-накрая трябва да завърша поредицата!, но за да стиган до нея съм си възложила първо да завърша Академията), реших да дам втори шанс и на "Създадена от дим и кост", да довърша поредиците "Скълдъри Плезънт" и "The Raven Cycle", да се добера до "Цветът на магията" на Пратчет и "Името на вятъра" на Ротфус. После и до всичко, което притежавам от брандън Сандерсън, а за финал - ще приключа с препрочитането на "Игрите на глада" и ще си купя (собствено) копие на "Пипи Дългото чорапче", защото днес си пуснах филмчето и реших че заслужавам да препрочета любимата си детска книга десет години по-късно.

А сега към непознатото:
"Никога не ме оставяй" на Казуо Ишигур - случайно попаднах на трейлъра за филма и веднага провокира интереса ми. 
"Момчето в раираната пижама" на Джон Бойн - защото обичам да си причинявам болка
"Ловецът на хвърчила" на Халед Хосейни, за която преобърнах цяла Варна, само защото Ева ми я препоръча, а с Кати вече се бяхме уговорили да я прочетем заедно през междусрочната.

"Човек на име Уве" на Фредерик Бакман; защото съм си поставила за цел да прочета всичко на Бакман, което бъде издадено у нас; не съм чула нито едно лошо мнение за която и да е от книгите му. 
"Любов"на Елиф Шафак - понеже Жори каза че ще ме накара да преосмисля значението на думата "Любов"
"Три ябълки паднаха от небето" на Нарине Абгарян, която просто изглежда красива.
"Кажи на вълците, че съм си у дома" на Карол Рифка Брънт
"Различен клас" на Джоан Харис
"Изкуството да се състезаваш в дъжда" на Гарт Стайн, защото кученце.
"The Lioness Qurtet" на Тамара Пиърс
"I'll Give You The Sun" на Джанди Нелсън; защото тя има най-поетичния и красив стил на писане, на който съм попадала.
"The Foxhole Court" на Nora Slavic
До каквото се добера на V. E. Sshwab - в частност "Vicious" и "A Darker Shade of Magic"
"Момичето от влака" на Паула Хоукинс; защото бях много развълнувана за филма, но не ме пуснаха.
"Пътеводител на галактическия стопаджия" от Дъглас Адамс
"Лавина" и "Глухарчето" от Блага Димитрова. Както и "Щъркелите и планината" на Мирослав Пенков. Българските автори заслужават подкрепа.
"Нощният цирк" на Ерин Моргенстърн, която би трябвало да е просто магична.
"Нищо" на Яна Телер
"More Than This" на Патрик Нес
"Да убиеш присмехулник" на Харпър Лий, "1984" на Джордж Оруел, "Вино от глухарчета" на Рей Бредбъри", "Спасителят в ръжта" на Дж. Д. Селинджър, "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд и "За мишките и хората" на Джон Стайнбек - малко от  класиките, които мисля че ще ми допаднат. Може би и нещо на Кърт Вонегът.
Заедно с "Пипи дългото чорапче", която споменах в началото се надявам и да прочета някои от другите книги на Линдгрен - примерно "Роня, дъщерята на разбойника". От детските книжки също се надявам отново да прочета за "Приключенията на Том Сойер/ Хъкълбери Фин"
"Детски и домашни приказки на братята Грим"
"Питър Пан в алено" от  Джералдин Макохран
"Extremely Loud and Incredibly Close" от Jonathan Safran Foer; вдъхновила един от любимите ми филми.
"Aristotle and Dante Discover The Secrets of the Universe" на  Benjamin Alire Sáenz
"American Gods" на Нийл Геймън; скоро ще излиза и сериал
Говорейки за сериали - дано да прочета поне първата книга от "A Series of Unfortunate Events" нас Лемъни Сникет; тиражът в България е напълно изчерпан, но се надявам някак си да се сдобия с преведените книги. 

И за сега май е това. На последно място, искам да преживея:
"203 предизвикателства за пътешественици" от Мария Ангелова. Но искрено ме съмнява това да стане едва през 2017 година. Но за никъде не бързам...


Няма коментари:

Публикуване на коментар