11 март 2017 г.

February Wrap-up

   Всеки който е следил блога ми знае че никога не пиша Wrap-up и TBR постове. Опитвах се в началото, но ми се струваше безсмислено - преди, когато още бях редовен блогър (сълзичка), качвах ревю на всяка прочетена книга, а всеки път като си поставех конкретни книги за следващия месец не прочитах нито една от тях. Но сега - когато никой не знае какво се случва с мен... май е удачно. Прочетох хиляди подобни поста до сега и всички са прочели едва седем книги, но за мен това са много - никога не съм чела особено бързо, Goodreads предизвикателството ми казва че дори съм напред, а аз се опитвам да завърша с 6.00 все пак.


    Започнах месеца с "Аз съм пратеникът" на Маркъс Зюсак, която вдъхнови една друга публикация (която сега е в процес на писане), накара ме да се замисля над някои неща и ме разби на парчета! Другата книга на автора - "Крадецът на книги" е известна на всички и сякаш тя винаги крадеше славата на по-малкото си братче, но за мен "Аз съм пратеникът" сякаш е дори по-прекрасна. Може би не съм разбрала напълно "Крадецът на книги", когато я четох преди 2 години, може просто и да не е била книгата за мен - но несъмнено Пратеникът докосна нещо съвсем различно в мен - със суровата си реалност и гаден хумор, както и всичко между тях. 

    След това завърших "Breathe" на Аби Глайнс съвсем случайно - от един сайт за аудиокниги се свързаха с мен и аз трябваше да избера какво да прочета. След много чудене просто пуснах книгата - бях я прочела някъде до средата и я бях зарязала - не толкова защото загубих интерес, а защото нямах време. Е, аудиокнигите се оказа решението на всичките ми проблеми - слушах по пътя за училище, докато миех чинии, докато тренирах...и един ден след урока ми по немски тя просто свърши. Часовете минаха толкова неусетно, а аз вече се бях привързала към всички герои. Глайнс специализира в писането на new adult романи, като поредицата ѝ "Sea breеze" - чиято първа книга е "Breathe", е съсредоточена в слънчевата Алабама и разглежда по отделно историите на  всички двойки от голяма група на приятели. Е, тази първа история беше за Сейди и Джакс - като той е известен рок музикант и тийн идол, а тя е... персонал в лятната му къща. От там нататък - каквото се очаква. Любов, семейна интрига, няколко кавги, ревнив най-добър приятел - все неща, които очаквах, но не можах да не обикна. Стилът на писане на авторката е толкова лек и приятен, описанията ѝ са прекрасни! Така че ето ме мен - обичайки всички от поредицата, само за тази една първа книга. Но нещата не можеха да останат така, нали?!

   За това и, естествено, следващата прочетена (по-скоро прослушана) книга беше "Because of Low" - втора книга от гореспоменатата поредица. Нея заобичах дори повече и от първата, тъй като се разказваше за мъжа, който открадна сърцето ми в първата книга - Маркъс, един от най-добрите приятели на Сейди. Тази книга беше много по-драматична в семеен аспект, тъй като и двамата герои имаха много проблеми с роднините си. Сякаш тази книга беше по-съсредоточена върху човешки отношения във всякакви аспекти, отколкото само на някаква любовна история.

   И който е прочел поста ми за Books and Songs #6 (или просто предните 20 реда) може да се досети че следващата прочетена книга също е на Аби Глайнс и е именно "Until Friday Nights" - книга която започнах с идеята да науча малко повече за американския футбол, но се оказа нещо повече от това. разказва историята на Маги - момиче, което спира да говори след като е свидетелка на нещо ужасно, и Уес - момче, което бавно губи баща си и намира утеха единствено в новото нямо момиче в града. Като цяло не беше лоша книжката, просто малко ми напомняше на "Морето на спокойствието" и... не ме докосна кой знае колко, но пък хей, беше приятна

И завършвам поста с две стихосбирки - "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?" на Константин Трендафилов и "No Matter The Wreckege" на Сара Кай. Първата исках да прочета още откакто излезе, но сега (20 книжки поезия по-късно) въобще не ми направи впечатление. Имаше и някои добри попадения, но сякаш останалото беше пресилено и беше писано специално, за да се хареса - за мен имаше леко изкуствено звучене и просто не предизвика някакво "уау" в мен, както се надявах. Втората книжка вече наистина ми хареса - отне ми доста време да я прочета, малко мудна ми идваше, но иначе думите бяха подбрани по красив начин и авторката разказа историята си великолепно - говореше за момчетата, които е обичала, за брат си, за семейството -прекрасно беше!
    
  И май е това за февруари. Този пост най-накрая достига финалния си вид на единадесети март и мога да се похваля с още пет прочетени книги - "Shadow and Bone" на Лий Бардуго, която е първата книга от любимата ми поредица - Гриша.  Има поне две ревюта на книгата в блога, както и е спомената милион и един пъти - наистина ми е много драга. Сега, след като я прочетох в оригинал, я обикнах дори повече - отбелязвах всеки цитат, размишлявах над нещата с нов поглед. като цяло беше невероятно, особено факта че успя да ми въздейства също толкова много колкото и при първият прочит преди около 3 години. След нея и прочетох три от новелите към книгата, тези които се явява 0.1 - The Demon in the Wood, която разказва за живота на Тъмнейший като дете,  0.5 - The Witch of the Duva, която е част от сборника "Фолклорни приказки от света на Гриша" и беше доста интересна, въпреки че не беше нищо особено, и 1.5 - The Tailor, която беше за Женя и беше толкова красива и невероятно. Обичам света на Гриша изключително много! За това и сега бавно (ама наистина бавно) чета "Six of crows" до която искам да се докопам от както излезе преди година. 


  Един следобед прочетох и "All The Things I Never Said" на Mae Krell, към която имам смесени чувства - хем ми хареса много, хем ми се стори малко пресилена в опитите си да бъде артистична. Също така авторката е на едва 14 и засяга много сериозни теми, което ми попречи да взема книгата на сериозно. Също така съм изслушала завидно количество от "After" на Анна Тод и дори имам започнато ревю, защото ми остави достатъчно силно впечатление. Така че да се надяваме че няма да ми се наложи да посветя всяка свободна минута на учебниците тази седмица и че ще мога да го завърша. 
 
  Това беше от мен. С пожелание за хубава неделя и никаква смърт в Симс ;) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар